Data og dekning

4G hastighet – hvor raskt er det egentlig?

Enkelt forklart er mobilnettet som et jernbanenettverk som stadig bygges ut og oppgraderes. Nettverket når nye steder, togene går raskere og det er plass til flere. Fra damplokomotivene som opererte på 2G har teknologien nå flyttet seg til høyhastighetstog helt opp til 4G.

Publisert: 24. mai 2017


4G-nettet kan i teorien levere hastigheter på opptil 300 megabit i sekundet. Men variasjon i dekning, overføringskapasitet og andre forhold gjør at gjennomsnittsfarten du faktisk opplever er lavere. Er du for eksempel på et sted uten 4G-dekning synker hastigheten betraktelig fordi 4G er hele ti ganger raskere enn 3G.

Hurtig ned- og opplasting av mobildata er noe av det viktigste for en god brukeropplevelse. Strømmer du mye filmer er det smart med høy hastighet. Med en hastighet på 50 megabit kan du laste ned en HD-video på 2GB på litt over fem minutter. Til sammenligning er det vanlig å ha en kapasitet på et sted mellom 15 og 50 megabit per sekund på bredbåndet hjemme.

Her er en liste over forholdene som har størst påvirkning på hastigheten du opplever.

4G dekning

Farten på databruken avhenger som oftest av dekningen din, og om telefonen din er koblet til 3G- eller 4G-nettet. Telenor er størst på 4G og har bygget flest basestasjoner i Norge. Utbyggingen fortsetter, og innen utgangen av 2017 skal 99,8 prosent i Norge ha 4G-dekning fra Telenor utendørs der de bor.

Hva påvirker 4G hastigheten?

Hastigheten påvirkes også av overføringskapasiteten i mobilnettet. På samme måte som passasjerer deler plassen i toget, deler mobilbrukere på tilgangen til å sende og motta data i mobilnettet. Når mange bruker mobildata på samme sted samtidig, for eksempel på en konsert, synker hastigheten.

Velg riktig telefon for god hastighet

For å få full uttelling på nedlastningshastigheten er det viktig at du velger riktig telefon. Nyere smarttelefoner har ofte mindre antenner som kan gi deg trøbbel når 4G-dekningen er dårlig. Både iPhone og Android-mobiler har funksjoner som lar deg sjekke hvilken signalstyrke mobilen din mottar akkurat der du befinner deg.

Fjordkraft benytter seg av Telenors mobilnett og fri fart er inkludert i alle våre abonnementer. Det betyr at du som Fjordkraft-kunde er sikret stabil dekning og høy fart, nesten uansett hvor du er. Tester gjennomført med hastighetsappen Ookla viser at snitthastigheten for Telenors brukere var på hele 52 megabit per sekund ved utgangen av 2016.

 

Hvilket abonnement trenger du? Prøv vår mobildata kalkulator